Intervju za “Magazin Biznis” – Silvana Tričković, generalni direktor, predsednik Izvršnog odbora OTP Lizinga

Ukupan iznos finansiranja je pre deset godina iznosio preko 820 miliona evra, dok je u 2017. godini ukupan nivo novih plasmana iznosio 510 miliona evra. U Evropskoj uniji, lizing predstavlja najbrži vid finansiranja malih i srednjih preduzeća koja čine ključnu podlogu održivog rasta privrede, a kojima je pristup tržištu kapitala otežan. Preko 40 odsto ovakvih preduzeća koristi lizing kao preovlađujući vid finansiranja. Potencijal tržišta postoji i treba ga iskoristiti

I pored kontinuiranog rasta u poslednjih nekoliko godina, lizing tržište Srbije još uvek nije dostiglo pretkrizni nivo plasmana iz 2008. godine. Činjenica je, međutim, da lizing kao ekonomski najefikasnije rešenje za finansiranje nabavke opreme nije još uvek u dovoljnoj meri iskorišćen u Srbiji.

– Tačno je da je lizing tržište u prvoj polovini ove godine raslo za 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ali mi još nismo dostigli nivo plasmana koji smo imali pre globalne ekonomske krize. Naime, trend koji imamo u poslednjih nekoliko godina, ukazuje na rast nivoa plasmana od oko 10 odsto godišnje. I to je veoma dobro. Ali, bez obzira na kontinuirani rast, naši ukupni plasmani su daleko ispod nivoa iz 2008. godine, kada je lizing tržište doživelo svoju ekspanziju. Da bi se to promenilo, potrebna je edukacija preduzetnika, podrška države i poboljšanje zakonskog okvira koji bi omogućio da ovaj vid finansiranja postane atraktivniji – kaže Silvana Tričković, generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora kompanije OTP Leasing Srbija, u razgovoru za Magazin Biznis, komentarišući najnovije podatke o poslovanju lizing industrije u Srbiji.

Naša sagovornica podseća da je, za razliku od Srbije, lizing tržište Evropske unije uspelo da se oporavi i vrati na nivo plasmana iz 2008. godine, i to još pre dve godine! Preko 330 milijardi evra novih investicija tokom 2016. godine potpomogle su lizing kompanije Evrope. Dakle, tačno je da se dogodio drastičan pad tržišta lizinga 2009. godine i u Evropi i kod nas, ali se srpsko tržište sporije oporavlja – ističe gospođa Tričković.

* Šta je razlog tog sporog oporavka srpskog tržišta lizinga?

– Lizing kao ekonomski najefikasnije rešenje za finansiranje malih i srednjih preduzeća nije dovoljno iskorišćen. Razvoj lizing industrije direktno zavisi od brzine i stepena oporavka privrede. Oporavkom privrede povećavaju se investicije, a lizing predstavlja najadekvatniji instrument za podršku razvoju privrednim aktivnostima. Preko 40 odsto malih i srednjih preduzeća Evrope koristi lizing kao preovlađujući vid finansiranja, a u Srbiji je to svega devet procenata. Da bi se ovakva situacija promenila, potrebna je edukacija preduzetnika o ovoj opciji finansiranja, podrška države i poboljšavanje zakonskog okvira koji bi omogućio da ovaj vid finansiranja postane atraktivniji. Činjenica da se prosečna starost vozila i opreme u Srbiji meri u desetinama godina, jeste jasna poruka da potencijal tržišta postoji.

* Kako je kompanija OTP Leasing poslovala u prvoj polovini ove godine?

– Strategija OTP Leasinga je stabilan rast uz očuvanje profitabilnosti na dugi rok. Ovako postavljeni ciljevi zahtevaju stalnu budnost, prilagođavanje zahtevima tržišta, kontrolu naplate potraživanja, očuvanje kvaliteta portfolija i konzervativnu kreditnu politiku, uz jasnu fokusiranost na zadovoljstvo klijenta i pružanja najbolje usluge tržištu. Diversifikacijom plasmana, otvaranjem novih kanala prodaje i održavanjem kvalitetnih poslovnih odnosa sa strateškim partnerima, uspeli smo da sa 30. junom ove godine isfinansiramo oko 25 miliona evra novih plasmana i pokrijemo 9,5 odsto tržišta. Kompanija je ostvarila profit od 920 hiljada evra, što je u skladu sa našim očekivanjima. Strateški postavljeni ciljevi, dugogodišnje partnerstvo sa kompanijom Daimler Financial Services i kompanijom Hyundai, kao i dominantna tržišna pozicija u segmentu finansiranja poljoprivredne opreme, polazne su osnove za ovako dobar rezultat.

* OTP Leasing ima ugovor o strateškoj saradnji za Mercedes Benz proizvode. Kako ispunjavate njihove visoke zahteve?

– Prednost OTP Leasinga odnosi se na brzinu, fleksibilnost i efikasnost u procesu odobravanja, isporuke, praćenja klijenata i ugovora. Ovu dugogodišnju saradnju odlikuje potpuna posvećenost brendu Mercedes Benz, izuzetno visok kvalitet usluge kompanije OTP Leasing i kontinuirana podrška kompanije Daimler Financial Services.

* Koje delatnosti u MSP sektoru su najčešći korisnici lizinga?

– Ove godine evidentan je rast finansiranja putem lizinga u oblasti građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede, prerađivačke industrije, trgovine i IT industrije.

* Koje su pogodnosti lizinga značajne za MSP sektor?

– Za razliku od kredita, u finansijskom lizingu vlasništvo nad predmetom lizinga ostaje na davaocu lizinga do isplate svih rata lizing naknade, kao i isplate otkupne cene. Bez obzira na vlasništvo, primalac lizinga ima sva prava i obaveze koje iz vlasništva proizlaze. Primalac lizinga, predmet lizinga amortizuje u svojim knjigama i ima pravo državine i raspolaganja predmetom lizinga. Istakla bih da finansijski lizing u odnosu na kredit predstavlja fleksibilniju opciju nabavke predmeta lizinga, s obzirom na to da proces analize klijenata i odobrenje finansiranja traje kraće nego u bankama. Kompletna usluga finansiranja, zajedno sa svim propratnim uslugama koje za svog primaoca lizinga obavlja lizing kuća, daje uokviren proizvod i veći komfor klijentima.

* Koji su aktuelni prioriteti lizing kompanija u Srbiji?

– Za nas je važno poboljšanje regulatorne klime. Kroz Asocijaciju lizing kompanija Srbije, poslali smo Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija nekoliko zahteva za izmenu zakonske i poreske regulative. Na primer, u većini zemalja Evrope postoji objedinjavanje usluge lizinga i dugoročnog zakupa u okviru jedne kompanije, pa je naš zahtev da se tako nešto i u Srbiji omogući. U izradi predloga izmene zakona smo koristili iskustva i praksu Evrope, pa očekujemo da se tako nešto omogući i lizing kompanijama koje posluju na srpskom tržištu. Takođe, uz definisanje podzakonskih akata i potencijalnu promenu poreske regulative kojima bi se precizirao lizing nekretnina, stvara se veći prostor za dalji razvoj celokupne branše – rekla je Silvana Tričković za Magazin Biznis.

R. Nikolić

Dalji razvoj u okviru OTP grupe

* Od pre godinu dana lizing kuća na čijem ste čelu, ušla je u sastav velike bankarsko-finansijske OTP grupe. Kako ocenjujete tu značajnu akviziciju?

– U decembru 2017. godine postali smo deo najznačajnije grupe na bankarskom tržištu Mađarske i Centralne Evrope. Ovom akvizicijom kompanija je dobila snažan vetar u leđa kroz kvalitetnije izvore finansiranja, stalne inovacije i dinamični pristup prodaji, čime se doprinelo kvalitetu lizing usluge i stvorio prostor daljoj ekspanziji i razvoju kompanije. OTP grupa pruža izuzetno kvalitetne finansijske usluge za više od 14 miliona klijenata u devet zemalja. U Srbiji je prisutna kroz Vojvođansku banku i OTP banku Srbija, kao i njihove povezane kompanije, čije se spajanje očekuje tokom 2019. godine – kaže Silvana Tričković.