Svratište za decu koje radi pod pokroviteljstvom Centra za integraciju mladih proslavilo je peti rođendan. Tom prilikom predstavnici kompanije NBG Leasing donirali su sredstva za obrazovanje i radno osposobljavanje troje štićenika Svratišta. Mladi će moći da izaberu između trideset različitih zanimanja. Cilj akcije NBG Leasing-a jeste da se pomogne deci kako bi se lakše uključili u zajednicu i povećali sebi šanse za zapošljavanjem. Nakon završene obuke i prakse, oni će dobiti i međunarodno priznat sertifikat.

Na proslavi rođendana deca i mladi su kroz autentična audio- vizuelna umetnička dela pokazali koliko su sazreli za pet godina postojanja Svratišta, čime su se bavili, o čemu su razmišljali i kako su stvarali. Rođendan je obeležen uz moto „Oko i glas za Peticu“.

„Za svega nekoliko godina ostvaren je veliki uspeh. S ponosom mogu reći da zaposleni u kompaniji NBG Leasing već dve godine pomažu Svratištu, a to će sigurno nastaviti i u budućnosti. Ovim sredstvima želeli smo da ukažemo na značaj ulaganja u njihovo obrazovanje. Sve štićenike treba osposobiti i uključiti u zajednicu kao aktivne članove“, rekla je Silvana Tričković, predsednica izvršnog odbora NBG Leasing-a.

Svratište je otvoreno 2007. godine kao projekat Centra za integraciju mladih, a danas je definisan kao usluga u sistemu socijalne zaštite Grada Beograda. Od osnivanja, Svratište ima više od 500 registrovanih korisnika, dok danas 150-oro dece i mladih svakodnevno posećuju Svratište. Među njima čak 128 ima đačku, a 130 zdravstvenu knjižicu. Blizu 40% dece i mladih, koji redovno posećuju Svratište, je u potpunosti prestalo ili je izuzetno retko uključeno u rad na ulici.