Beograd, 16.07.2013. – Fond “Mesta u srcu“ dodelio je i ove godine nagrade za najbolje projekte u lokalnim zajednicama u Srbiji za 2012.godinu. Među nagrađenima našao se i projekat pod nazivom “Radost mladih Roma“ udruženja građana “Tračak nade“ iz Ljiga koji podrazumeva izgradnju prvog igrališta za decu na prostoru od 1300m². Godinama unazad stanovnici i mališani sela Milavac, sa 220 stanovnika romske nacionalnosti, nisu imali nijedan prostor za sportske aktivnosti, rekreaciju, igru ili druženje, ali uz finansijsku pomoć i nagradu od 200 000 dinara kompanije NBG Leasing, izgrađen je sportski teren i park za decu.

“Konačno smo dobili divan park gde svi naši meštani mogu da provode kvalitetno vreme. Zahvalni smo što sada naša deca mogu da odrastaju lepše, svi zajedno. Ovo je ujedno i dokaz da male sredine, poput našeg sela, mogu doći da cilja ako imaju dobru inicijativu.“ – rekao je Milorad Mitrović, predsednik udruženja “Tračak nade“.

Predsednica Izvršnog odbora kompanije NBG Leasing, Silvana Tričković, naglasila je koliki je značaj ovakvih akcija: “Deci lošijeg socioekonomskog položaja koja odrastaju u nestimulativnim uslovima se ne posvećuje dovoljno pažnje. Projekat koji je kompanija NBG Leasing nagradila dokazuje da je moguće pokrenuti inicijativu za integraciju svih društvenih grupa, posebno marginalizovanih, i otvara nove mogućnosti za rešavanje sličnih problema. Kako smo prošle godine nagradili Centar za dnevni boravak dece i mladih u riziku iz Kruševca, ponosni smo što smo i ove godine nagradili projekat koji se bavi sličnom problemom, a to je sociajalizacija i socijalna adaptacija ugroženih društvenih grupa.“> Nagrada “Mesta u srcu“ dodeljuje se već sedmu godinu zaredom za najpozitivnije projekte građanske inicijative koji ispunjavaju određene kriterijume. Osnivač nagrade “Mesta u srcu“ je “Jefferson Institut“, koji je dodelu nagrade prvi put organizovao 2006. godine. S obzirom na veliku zainteresovanost koju je ova inicijativa izazvala, tradicija je nastavljena osnivanjem Fonda “Mesta u srcu“, koji je delovao zahvaljujući entuzijazmu partnera i sponzora.