Beograd, 14. jun 2013. – Značaj liderstva u prevazilaženju ekonomske krize tema je na koju je Silvana Tričković, predsednica Izvršnog odbora kompanje „NBG Lizing“ održala predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Zainteresovani studenati su imali priliku da prisustvovuju prilično nestandardnom času, sa kog su izašli poučeni praktičnim iskustvom koje će im koristiti u nastavku studija, ali još više u prvim poslovnim koracima, tvrde studenti nakon predavanja.

“Podstičući unapređivanje praktičnih i primenjenih veština i znanja kod studenata pozvali smo gospođu Tričković da nam podeli deo iskustava nekoga ko je na čelnoj poziciji kompanije koja kroz čitavu ekonomsku krizu i sve izazove i turbulencije lokalnog tržišta uspeva da ostane stabilna i profitabilna”, rekla je Marija Nikolić studentkinja ekonomskog fakulteta. “Smatramo da ovakva predavanja značajno pomažu studentima pri daljem opredeljivanju ka izboru buduće profesije, stoga smo bili vrlo uzbuđeni kada smo dobili pozitivan odgovor i podršku gospođe Tričković koja je i sama bila student našeg fakulteta”.

Na predavanju gospođa Tričković je studentima ukazala na osnove liderstva među kojima je posvećenost poslu koja uz pravilan pristup, odgovornost i istrajnost daje prave rezultate.
Svi ciljevi se mogu ostvariti uz dobre ideje i hrabrost da se za njih izborite. Primerima iz svoje kompanije i svog radnog iskustva, gospođa Tričković je studentima približila prilike koje vladaju na domaćem tržištu.

“Uspeh na dinamičnom i turbulentnom tržištu nije lako postići. Timski rad je ključ koji otvara ta vrata. Zajednička iskustva u timu doprinose da se tim poistoveti sa vrednostima kompanije i da te vrednosti sledi. Jedino pružanjem svog maksimuma u poslu, možete očekivati maksimum od svojih kolega uz uvažavanje svih ličnih osobenosti u timu.” istakla je gospođa Tričković.

U dobrom timu dobrodošle su pohvale, kritike ali i anegdote, koje je gospođa Tričković podelila sa prisutnim studentima. Kraj predavanja obeležili su saveti o profesionalnom razvoju, i liderstvu koje je više plod napornog rada, nego urođenog talenta.

Utiske studenata sa predavanja gospođe Tričković možete naći u daljem tekstu:

„Nbg leasing edukacija navela me je na razmišljanje o mnogim stvarima vezanim za školovanje, karijeru i uopšteno život. U sat vremena dobili smo veliki broj korisnih smernica za ostvarivanje svojih ciljeva, ali sve uz napomenu da put neće biti lak. Gospođi Silvani hvala za inspiraciju!“Bojana Šojić, Ekonomski fakultet, četvrta godina, smer: Menadžment

„Edukacija je bila sjajna. Mnogo nam je značilo što smo čuli dosta korisnih stvari van teorije. Bilo je interesantno i to što tema nije samo ekonomija, već i PR, prodaja, izlazak na tender itd.“Vukašin Janković, Ekonomski fakultet, prva godina, član AIESEC-a

„Oduševljena sam edukacijom. Gospođa Silvana je zanimljiva. Prezentacija je bila vrlo interesantna. Žao mi je samo, kao studentu ekonomije, što neke stvari nije detaljnije objašnjavala, kao npr. strategije koje su koristili.“ Milana Samardžić, Ekonomski fakultet, treća godina, smer: Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje, član AIESEC-a

„Zadovoljan sam celokupnim predavanjem. Veoma inspirativna i konkretna priča. Značilo mi je da čujem na koji način je ona vodila kompaniju ka uspehu, kako radi sa ljudima i kako uspeva da uskladi veliku količinu obaveza. Jedino smatram da je mogla malo da pojasni određene ekonomske termine pošto nisu svi sa ekonomije.“ Nemanja Golušin, Filozofski fakultet, odsek za Sociologiju, četvrta godina, član AIESEC-a

„Dopalo mi se što je gospođa Tričković pričala o raznim procesima i stvarima koje su se događale u kompaniji gledano sa liderske pozicije (naročito u odnosu sa zaposlenima) i pozicije nekoga na čijim leđima stoji kompanija. Takođe mi je bilo jako interesantno kako su postali vodeća kompanija, a počeli su sa lošijim rezultatima. Gledano sa druge strane, ona kao osoba je pokrenula nadu u meni da sutra postignem ono o čemu sanjam. Naročito pozitivno sam bila iznenađena kada je rekla koji je smer završila, s obzirom na to da je moja prva pomisao bila da je studirala računovodstvo, finansije ili bankarstvo. Sve u svemu, ostavila je jako dobar utisak na sve koji su bili na edukaciji.“ Jelena Đuričin, Ekonomski fakultet, druga godina, smer: Turizam i ugostiteljstvo, član AIESEC-a.